23.04.2018

Tradicija v Domžalah

April se počasi poslavlja in z njim mesec, ko naša občina Domžale praznuje. V tem mesecu smo se člani LTD udeležili mnogih dogodkov, prireditev in srečanj, ki so bile organizirane v čast naše občine – slavnostna seja, na kateri so najbolj zasluženi občani in občanke ter organizacije prejeli občinska priznanja in nagrade, velika rojstno dnevna zabava – Spoznajmo se, praznujmo skupaj v srcu našega mesta v Češminovem parku. Prav tako sta ta mesec pospremili dva slavnostna dogodka, katerih smo se zelo veselili - slovesno odprtje novih učilnic in prenovljene kuhinje na OŠ Preserje pri Radomljah, in odprtje Centra ASPI, prvega dnevnega centra za pomoč mladostnikom in odraslim z avtizmov v Sloveniji, ki ga vodi društvo ASPI. To so zgolj nekateri dogodki, zvrstilo se jih je še mnogo več.

Ko se april zaključi, pa že prvi majski dan naznani, da se dogodki niso zaključili, temveč se je druženje šele dobro začelo. Čaka nas namreč eden najbolj tradicionalnih dogodkov v občini, prvomajska budnica, za katero poskrbijo domžalski godbeniki in narodne noše iz Društva narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale. Budnica, ki se prične ob 6. uri zjutraj na začetku Ljubljanske ceste (AS Domžale), bo po mnogih letih ponovno potekala skozi center Domžal po državnem odseku Ljubljanske ceste do gostilne Keber, kjer bo pogostitev z golažem. Gre za tradicionalni postanek pri najstarejši domžalski gostilni, ki slovi po tradiciji daleč naokoli, in že vse od pričetka domžalskih budnic podpira dogodek ter druženje naših občanov na prvomajsko jutro. Po okrepčilu bodo budničarji nadaljevali svojo pot po domžalskih ulicah do Godbenega doma.

Veseli me, da igranje prvomajske budnice v vseh teh letih ni zamrlo. Budnica je nastala v kontekstu praznovanja praznika dela in druženja ter se spremenila v tradicijo, zato je prav da jo spoštujemo in podpiramo.

mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale

info@ltd-tonidragar.si
Copyright (c) 2018 Toni Dragar - za vse generacije.