27.03.2017

Mednarodno sodelovanje širi obzorja in krepi samozavest

Če smo v kolumni LTD v prejšnji številki Slamnika brali o druženju s Slovenci, ki živijo v Švici, in njihovi navezanosti na rodno domovino, se bom tokrat dotaknila spominjanja rojaka, opernega zvezdnika svetovne slave, Josipa Gostiča. Slavni tenorist, solist ljubljanske, zagrebške in dunajske opere, je tudi na gostovanjih širom sveta prejemal izjemne ocene in pohvale. Svetovljan, izjemen umetnik, se je vsako leto vračal v domači Homec in zapel v domači cerkvi. Zato ne preseneča, da so Homčani nanj izjemno ponosni. Vsako leto, že 18 let  zapored, v njegov spomin organizirajo Gostičeve dneve. Krajevno kulturno društvo, ki nosi ime slavnega pevca, v začetku marca pripravi bogat program dogodkov. Vsa leta se  s sodelovanjem zagrebške in ljubljanske opere zvrstijo vrhunski kulturni dogodki na Homcu,  v Domžalah, Ljubljani, Zagrebu, včasih še v Mariboru ali na Reki. Ti dogodki niso le izjemni kulturni užitki, pač pa tudi priložnost za strokovno in prijateljsko druženje s hrvaškimi glasbeniki, društvom prijateljev zagrebške opere in številnimi Slovenci, ki spoštujejo delo in spomin svojega slavnega rojaka. Med njimi peščica zanesenjakov s Homca, ki nam vsako leto v domžalski kulturni hram pripelje vrhunske ustvarjalce zagrebške in ljubljanske opere. Naša občinska politika je ponosna nanje in jim je hvaležna.

Za to, da se zavedamo lastnih dosežkov in jih znamo postaviti ob bok tujim, je treba pokukati preko svojih meja. Če takšne izkušnje omogočimo otrokom, je to lahko pomembna spodbuda. V sklopu nekaterih evropskih projektov je to mogoče že v osnovni šoli. Pretekli teden so na OŠ Rodica zaključili dvoletni projekt Erasmus+ , v katerem je sodelovalo šest evropskih držav. Na srečanjih na Finskem, Poljskem, v Nemčiji, Italiji in v Španiji so učenci in učitelji primerjali tradicije, običaje in izročila svojih držav ter govorili o vrednotah, ki naj bi jih živela Evropa: o zaščiti človekovih pravic, pravičnosti, medsebojnem spoštovanju , sodelovanju in varnosti.

Mnogo zanimivega in poučnega prinaša mednarodno sodelovanje, omogoča izmenjavo izkušenj, tkejo se nova prijateljstva, krepi zavest, da smo enakopravni člani skupnosti, da smo imeli in še imamo izjemne posameznike, na katere moramo biti ponosni.

Andreja Pogačnik Jarc, občinska svetnica LTD

info@ltd-tonidragar.si
Copyright (c) 2018 Toni Dragar - za vse generacije.