21.02.2017

Mednarodno sodelovanje kot pomemben del občinske politike

Vsako leto so v proračunu naše občine zagotovljena sredstva za mednarodno sodelovanja, vendar malo govorimo o teh zgodbah, čeprav so vredne zapisa, saj našo občino postavljajo na zemljevid sveta.

Najpomembnejše poglavje letošnje zgodbe je nedvomno »švicarsko«. Slovensko društvo Slovenija je praznovalo 40 let delovanja in 35 let sodelovanja z Občino Domžale. Tudi sama sem se udeležila slovesnosti v Ruti, kjer smo lahko videli nekaj, kar je včasih pravzaprav uganka – kako ponosni so Slovenci, ki živijo v tujini, na slovenstvo. Ponovno sem se spomnila, da včasih premalo cenimo, vse kar imamo – naš jezik, našo državo, našo himno pa tudi našo ustavo.

Izjemno pomembno poglavje je festival gorniškega filma, ki ga organizira domžalsko društvo za gorsko kulturo z Silvom Karom na čelu že enajsto leto zapored in ga Občina Domžale podpira od samega začetka. Gre za največji tovrstni festival v Sloveniji, ki je tudi član Mednarodne zveze gorniškega filma. Poslanstvo je vsako leto predstaviti bogat filmski program iz gorskega sveta ter ga obogatiti z ob festivalskim programom: predavanji, razstavami in pogovori. Zaradi velikega obiska, že nekaj let glavno dogajanje poteka v Cankarjevem domu, v Domžalah pa ostaja vrhunec – v Mestnem kinu Domžale si lahko v zadnjih dveh dneh festivala ogledamo nagrajene filme, torej najboljše med najboljšimi.

Filmi, ki si jih lahko ogledamo v času festivala so drugačni – namesto da bi v ospredje dajali človeka, kot je v filmih, ki jih ponavadi gledamo, dajejo v ospredje gore in naravo, človek pa je le en del te nepozabne zgodbe. Pri festivalu sama posredno sodelujem že skoraj od samega začetka, saj sem s Silvom Karom takrat sodelovala še kot predstavnica za odnose z javnostmi naše Občine. Vesela sem, da sem delala z njim, saj sem tako spoznala prave razsežnosti in obseg tega mednarodnega festivala. Čeprav sem prepričana, da mnogo Domžalčanom ne ve za to čudovito zgodbo o festivalu, pa je slednji izjemno prepoznan na tuji sceni in tako resnično postavlja mesto in Občino Domžale na zemljevid sveta, vsaj planinskega in gorskega. Zatorej lahko rečem le, hvala gospod Silvo Karo, da nadaljujete s to zgodbo in da našo občino pozitivno predstavljate v tujini. Skozi celo leto bomo nadaljevali z mednarodnimi zgodbami in upam, da bomo v prihodnosti imeli še kakšnega posameznika z zagonom in vztrajnostjo, ki jo poseduje Silvo Karo.     

mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale

info@ltd-tonidragar.si
Copyright (c) 2018 Toni Dragar - za vse generacije.